Fényvédelem: mítoszok és tények

Fényvédelem: mítoszok és tények

Ma már nem mítosz, hogy a védelem nélküli, csupasz bőrt ért napsugárzás nagyon veszélyes lehet. A fényvédelemmel kapcsolatban azonban még mindig sok a tévhit és a tudatlanság. Most tisztázzuk ezeket!

Tudta, hogy ...?

... az éves napadagunk nagy részét nem a nyaraláson, hanem a mindennapokban kapjuk meg? Az erlangeni egyetem 2500 család részvételével végzett felmérése szerint a megkérdezettek mindössze 30 százaléka nyilatkozta, hogy a mindennapokban ugyanolyan fontos a fényvédelem témája saját maga és gyermekei számára, mint a nyaralás során. A szabály: mindig védje bőrét, amint hosszabb időre tervez a napon tartózkodni!

... a Rhode Island-i Brown egyetem tanulmánya szerint 20 éves kor előtt már öt leégés is elég ahhoz, hogy jelentősen megnövelje a bőrrák kockázatát?

... a szolárium rendszeres látogatása megduplázza a melanóma kialakulásának kockázatát? A mesterséges UV-sugárzás a szemre is különösen káros, és súlyos következményekkel járhat, például fotokémiai retinakárosodással.

... a klasszikus mondás: "Én már lebarnultam, velem már nem történhet semmi baj!" téves? Az előbarnult bőr nem védett a leégéssel szemben, és azt is védeni kell! Ha a bőr saját barnaságán keresztüli védelmét egy naptejjel hasonlítanánk össze, akkor a fényvédő faktor mindössze 1,5 lenne.

... a megfelelő fényvédelem ugyanolyan fontos szemeinknek, mint bőrünknek? Mindenekelőtt erős napsugárzás esetén viseljen mindig UV-400-as jelzéssel ellátott napszemüveget. Évszaktól függetlenül!

... még a vízálló fényvédő termékeket is fel kell frissíteni időnként? Már 2 x 20 perc vízben töltött idő után csak a fele marad meg az eredeti védelemnek. A szabály tehát a következő: fürdés után jól szárítkozzon meg, és kenje be magát újra bőségesen. A teljes védelem érdekében csak teljesen száraz bőrre vigye fel a fényvédőt!

... a víz sokszorosan felerősítheti az UV-sugárzást?

Mit jelent az UVA és UVB jelzés a fényvédő termékeken?

Az UVA-sugarak mélyen behatolnak a bőrbe, egészen a dermiszbe (irha), és elsősorban a bőröregedésért felelősek. Megtámadják a kollagén/elasztin-hálózatot, és az öregségi foltok kialakulásáért is felelnek.

Az UVB-sugarak a bőr felső rétegébe (epidermisz) továbbítják a teljes energiát. Bár növelik a bőr védő pigmentációját, a gyakran fájdalmas leégésért is felelősek.

Mindkét sugárzástípus bőrrákot indukálhat és súlyosan károsíthatja a bőrt!


Alapvetően minden fényvédő termékre a következő szabály vonatkozik: "A termékek csak akkor nyújtanak elegendő védelmet, ha szívesen és elegendő mennyiségben használják őket!"